Нотатки після дослідження (про ставлення студентської молоді до класичної музики)

275Березневе свято в академії стало не тільки святом родини, але й музики. Виступ студентів Харківського університету мистецтв, можна сказати, зачарував багатьох учасників та гостей. Спостереження за тими, хто знаходився в актовій залі та слухав класичну музику, дало розуміння того, що сучасна молодь все ж таки намагається долучитися до музики, зрозуміти її.

Це ж доводять результати соціологічного опитування студентської молоді Харківського регіону «Про ставлення студентства до класичної музики», яке було проведене Лабораторією проблем вищої школи НУА за допомогою студентів-соціологів.

В ході опитування виявлено, що музикальні вподобання студентської молоді Харківського регіону характеризуються різноманітністю та протиріччями.

Дослідження свідчить, що для 80% студентів музика є способом релаксації та відпочинку, для 71% – розвагою; дві третини розглядають музику як засіб самовираження та запобігання проблемам. Третина респондентів люблять слухати музику з друзями, тобто сприймають її як засіб спілкування. При цьому слід звернути увагу на те, що, як указали опитані, важливим середовищем формування їхніх музикальних уподобань є Інтернет. У структурі музикальних переваг класична музика посідає друге місце, а перше – рок-музика, за вподобаннями третю позицію займає поп-музика.

Попри негативні тенденції глобалізації молодіжної музикальної культури, частка студентів (36%) цікавиться у будь-якій формі класичною музикою, проте не завжди розуміє її складну «мову». Вони висловлюють думку, що «класична музика сприяє моральному оздоровленню суспільства» (32%) та вважають за необхідне долучення до неї. Проте розуміння цієї важливості не завжди відповідає реальному ставленню.

Маємо надію, що коло прихильників класичної музики буде збільшуватися.

Тому запрошуємо всіх студентів відсвяткувати разом День театру в Харківській філармонії!