С Праздником Победы!

245КОЛЕКТИВ ПРЕПОДАВАТЕЛЕЙ КАФЕДРЫ ФИЗИЧЕСКОГО ВОСПИТАНИЯ И СПОРТА ПОЗДРАВЛЯЕТ ВСЕХ С ВЕЛИКИМ ПРАЗДНИКОМ – ДНЕМ ПОБЕДЫ И ПОСВЯЩАЕТ ВСЕМ ГЕРОЯМ НАУЧНОЕ ИЗДАНИЕ «СПОРТСМЕНИ УКРАЇНИ – ГЕРОЇ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ (1935-1945 р.р.)»

Спортсмени України – герої Другої світової війни (1939-1945 р.р.) : наук. вид. / Нар. укр. акад. ; під ред. Красулі М. О. ; [упоряд. : Красуля М. О. (відпов. ред.), Красуля А. В., Назаренко І. І., Осадча Н. Ю.]. – Харків : Вид-во НУА, 2019. – 167 с.

Подвиги героїв-спортсменів України в Другій світовій війні є однією з основ духовно-морального виховання молодого покоління країни. Важко уявити кількість людей, які до Другої світової війни активно займалися спортом, а під час та після неї спортивний гарт допомагав їм долати перешкоди на життєвому шляху. Аналізуючи життєвий шлях цих людей, неможливо не помітити, як заняття спортом вплинули на їх виховання та формування громадянської відповідальності. Ті моральні та вольові якості, фізичну підготовку, які надав їм спорт, вони блискуче використовували під час війни, а також у суспільному житті. Ті з них, хто розпочав роботу тренером або вчителем, були яскравим прикладом для своїх учнів, та в результаті їх діяльності зростали виховані та здорові люди.

У науковому виданні, присвяченому 75-річчю Великої Перемоги, з використанням різних джерел зібрано дані щодо 80 українських спортсменів. Описано їх життєвий шлях до війни, їх подвиги під час війни та подальше життя тих, хто залишився живим, у післявоєнні часи. Серед них – представники різних видів спорту, чоловіки та жінки. Історія їх участі у Другій світовій війні має приклади вчинків, поведінки, відносин і дій, що виявилися в екстремальних ситуаціях воєнного часу. Ці образи дають змогу зрозуміти особливості менталітету, ціннісні настанови, традиції та стереотипи як окремих людей, так і всього суспільства щодо розуміння феномена «масового героїзму». Це не просто сума найбільш яскравих фактів і подій війни, це ті уроки, які виходять з героїчного минулого для їх розвитку в майбутньому. Подвиги спортсменів тривали і після закінчення війни. Багато видатних майстрів повернулися з фронту з важкими каліцтвами та контузіями. Колишні солдати знову ставали до строю – в ряди спортсменів. Покалічені, але такі, що зберегли невигубне жадання діяльності, пристрасно закохані у спорт, вони мужньо долали біль від отриманих ран і каліцтв, боролися з важкими наслідками поранень і становилися не лише цілком здоровими людьми, але і видатними спортсменами сучасності.

Народ України ніколи не забуде імена мужніх своїх синів, що заплатили своїм життям за свободу та незалежність Батьківщини.

Колектив авторів зауважує, що із завершенням цього видання робота з увічнення пам'яті воїнів-спортсменів не закінчується. Пошук повинен продовжуватись, і невідомі імена повинні повертатися із небуття. Пошук і увічнення їх пам'яті є даниною вдячності нинішніх поколінь переможцям над фашизмом – найжорстокішим ворогом всього людства.