Совет ректоров: «Не навреди»

138510 октября Совет ректоров Харьковского региона обсудил вопросы, связанные с предложением Министерства образования и науки Украины об оптимизации сети высших учебных заведений.

Ректоры харьковских университетов согласились с позицией  Министерства о необходимости пересмотра численности вузов, но обратили внимание на тот факт, что высшая школа Харькова, в силу своей истории, позиций, авторитета, занимает ведущие позиции в стране и требует разумных, взвешенных решений.

Процесс оптимизации должен проходить логично и постепенно.

 

Текст письма МОН «Щодо оптимізації мережі вищих навчальних закладів»:

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

лист МОН №1/9-505 від 30.09.2014

Головам рад ректорів

Вищих навчальних закладів

За роки незалежності в Україні історично склалася надто розгалужена мережа вищих навчальних закладів. Малочисельність контингенту студентів у переважній більшості вищих навчальних закладів та їх розпорошеність за підпорядкуванням призвело до неефективного управління системою вищої освіти та її економічного функціонування, породжує дублювання підготовки фахівців, створює труднощі у формуванні та розміщенні державного замовлення та здійсненні контролю за якістю вищої освіти, знижує ефективність управління, обмежує можливості громадян продовжувати навчання за програмами більш високого рівня, призводить до значних фінансових витрат на утримання вищих навчальних закладів. Усе це стало негативно позначатися на якості підготовки фахівців та їх конкурентоспроможності на вітчизняному та європейському ринках праці.

За даними Державної служби статистики сьогодні мережа вищих навчальних закладів налічує 803 вищі навчальні заклади всіх рівнів акредитації та форм власності, у тому числі 325 закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації та 478 – І-ІІ рівнів акредитації. До державної форми власності належить 21.5 навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації та 200 навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації; приватної форми власності – 96 навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації та 71 – І-ІІ рівнів акредитації. Діюча мережа вищих навчальних закладів набагато перевищує потреби України. Так, у більшості країн світу з населенням, сумірним з населенням України за чисельністю і віком, кількість державних вищих навчальних закладів (університетів) складає, наприклад, у Великобританії – 96, Франції – 78, Іспанії – 47, Італії – 65.

Прийнятий у новій редакції України «Про вищу освіту» встановлює чіткі гарантії та відповідальність держави щодо забезпечення якості вищої освіти, що є надзвичайно важливою умовою входження України до Європейського простору вищої освіти.

Автономізація діяльності вищих навчальних закладів та розширення їх прав у самоуправлінні, які є головною філософією зазначеного Закону, одночасно ведуть і до підвищення відповідальності колективів вищих навчальних закладів за якість наданих освітніх послуг. При цьому акредитаційні органи та експертні організації, зокрема Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, будуть підвищувати так саме і вимоги до самоаналізу результатів освітньої діяльності та системи управління якістю навчального процесу у вищих навчальних закладах. На жаль аналіз оцінки цієї якості під час акредитації навчальних закладів дає підстави передбачати, що не всі вищі навчальні заклади зможуть утримати високу планку оцінки освітньої діяльності, якщо не будуть це робити у кооперації з потужними вищими навчальними закладами, які мають досвід, колективи науково-педагогічний працівників високого професійного рівня, науково-методичний потенціал та матеріально-технічну базу.

Саме в умовах оптимізації мережі вищих навчальних закладів та удосконалення системи управління вищими навчальними закладами буде можливим у певній мірі забезпечити єдиний державний підхід під час побудови рівневої системи освіти, створення національної системи моніторингу якості вищої освіти, підвищення мобільності студентів та конкурентоспроможності випускників на ринку праці.

Подальшим кроком у розвитку мережі вищих навчальних закладів має стати створення потужних регіональних, дослідницьких університетів, у яких буде зосереджено науковий, педагогічний, методичний потенціал певного регіону, що значною мірою сприятиме досягненню високого рівня якості підготовки фахівців з вищою освітою.

У зв’язку із цим, прошу у строк до 10 жовтня 2014 року, за участю місцевих органів виконавчої влади, представників організацій роботодавців бізнесу провести нараду керівників вищих навчальних закладів з метою обговорення шляхів оптимізації структури вищої освіти регіону і створення потужних освітніх і наукових центрів європейського рівня та до 1 листопада 2014 року подати до Міністерства пропозиції щодо оптимізації мережі вищих навчальних закладів на регіональному рівні.

 

Міністр освіти і науки України                                                                              Сергій КВІТ

 
Архив новостей >>

Фото дня

Баннер
Баннер

Наши партнеры

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер