Работа наших ученых

64510 июля состоялся круглый стол «Гуманітарна політика як фактор сталого розвитку» – своеобразный итог обсуждения Концепции гуманитарной политики Харьковской области до 2020 года.

В заседании круглого стола приняли участие ведущие ученые- гуманитарии города, руководители Харьковской областной государственной администрации.

Вела круглый стол доктор исторических наук, профессор, Почетный гражданин г. Харькова Астахова В. И. Основные доклады сделали также представители НУА – доктор социологических наук, профессор Михайлева Е. Г. и доктор философских наук, профессор Подольская Е. А.

Коллектив ученых НУА во главе с профессором Астаховой В. И. был в числе разработчиков концепции (вместе с Национальным университетом «Юридическая академия Украины им. Ярослава Мудрого»).

П р о п о з и ц і ї

учасників «круглого столу» «Гуманітарна політика як фактор сталого громадського розвитку»

1. Схвалити основні положення проекту Концепції гуманітарного розвитку Україні.

2. Вважати, що за умови послідовної реалізації зазначених положень Концепції схвалені документи сприятимуть стабілізації та посиленню ролі громадянського суспільства у країні.

3. Доручити учасникам «круглого столу» провести роз’яснювальну роботу щодо основних положень проекту Концепції гуманітарного розвитку Україні в колективах, на засіданнях вчених (педагогічних) рад, серед учнівської та студентської молоді.

Термін – вересень 2012 року

4. Рекомендувати перші лекції в навчальних закладах присвятити проблемам гуманітарного розвитку та популяризації концептуальних положень гуманітарної політики в Україні.

Термін – вересень 2012 року

5. Учасники обговорення внесли також пропозиції щодо уточнення деяких положень проекту. Зокрема

5.1. Визначаючи головну мету гуманітарної політики, бажано підкреслити необхідність ефективного використання конструктивно-творчого потенціалу гуманітарних наук, формування гуманітарної освіченості і технологічної культури кожного громадянина.

Крім цього у «Загальних положеннях» варто використовувати ідентичні словосполучення «гуманітарний розвиток України», а не «гуманітарний розвиток в Україні», бо друге словосполучення передбачає наявність іншого конкретного об’єкту розвитку в рамках України.

Перелік ключових проблем та цілей варто доповнити проблемами у сфері здоров’я, освіти, науки, враховуючи їх актуальність та наявність у Концепції пунктів, спрямованих на їх удосконалення.

5.2. Значно чіткіше визначити механізми реалізації концепції, особливо з питань освіти (забезпечення рівного доступу до якісної освіти, посилення процесів європеїзації вищої освіти, підвищення ролі сімейного виховання і т.д.). У документі має бути конкретно зазначено, якими шляхами, за рахунок чого держава і суспільство будуть вирішувати ці завдання.

5.3. Проблеми розвитку освітнього простору та стимулювання наукової діяльності (п. 3.2) краще було б розглянути як самостійні напрямки гуманітарної політики, що виступають її визначальними факторами; п. 3.3. доповнити словами: «Гуманізація соціальної сфери життєдіяльності суспільства». В самому тексті цього розділу додати 2-3 абзаци стосовно послідовного розширення соціальних гарантій для громадян та зростання ролі громадянського суспільства у справі якісного виконання положень, сформульованих у концепції;

п. 3.6 доповнити конкретними положеннями про формування культури відповідальності кожного громадянина за наслідки своєї діяльності.

5.4. Доповнити деякі уточнюючи формулювання в конкретних пунктах:

У підрозділі 3.10 «Інноваційний розвиток як чинник гуманізації суспільства» на с. 40 шостим пунктом поставити «Розробити способи ефективного використання конструктивно-творчого потенціалу гуманітарних наук, формування гуманітарної освіченості та технологічної культури кожного громадянина».

У підрозділі 4.1. «Удосконалення державного управління гуманітарним розвитком та інструменти культурної політики» на с. 45 замість «обов’язкова наукова експертиза проектів рішень щодо гуманітарної сфери» (другий пункт зверху) поставити «обов’язкова гуманітарна експертиза, націлена на зважену оцінку впливу промислових, сільськогосподарських, соціальних технологій на стан людського потенціалу».

У підрозділі 4.3. «Діалог держави і громадянського суспільства як головна умова здійснення відповідальної гуманітарної політики»  на с. 48 вставити « - в активізації  діяльності професійних галузевих асоціацій соціогуманітарного знання з метою забезпечення «внутрішнього аудиту» якості наукових досліджень і взаємодії з громадянським суспільством і органами соціального управління».

У підрозділі 4.4. «Формування відносин суспільної довіри й громадянської відповідальності» на с. 50 вставити «використовувати основні процедури гуманітарної експертизи (міждисциплінарне обговорення конкретних рішень і проектів, узгодження різнонаправлених інтересів і т.п.) для виявлення і вирішення нагальних соціальних проблем та зниження соціальної напруженості».

5.5. Розділ про очікувані результати доповнити положенням про те, що одним із головних результатів реалізації гуманітарної політики держави має стати формування громадянського суспільства як визначального чинника розвитку гуманітарної сфери.

Предложения по дополнению «Пропозицій учасників «круглого столу» «Гуманітарна політика як фактор сталого громадського розвитку» можно отправить по адресу: Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript

 

2

4

5

3

 
Архив новостей >>

Фото дня

Баннер
Баннер

Наши партнеры

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер