О нас пишут

536Много интересных и ярких проектов реализует в НУА кафедра украиноведения (зав. кафедрой, кандидат филологических  наук, доцент Помазан И. А.)

Об одном из направлений деятельности кафедры рассказала общеукраинская газета «Освіта» (11-18.04.2012, с.15).

Виразне читання як метод виховання молоді

Сучасний етап розвитку суспільства характеризується принципово новою соціокультурною ситуацією: зростає тенденція до розширення впливу на людину масової культури та руйнування системи загальнолюдських цінностей. Втрата духовності, моральності, загальної культури суспільства, особливо молодого покоління, безпосередньо пов’язана з кризою читання. Зниження інтересу саме до художньої літератури є одночасно й причиною недостатнього морального, естетичного розвитку особистості, емоційної інфантильності.

З точки зору інноваційної педагогіки новою якістю освіти є належна якість не лише навчання, а й виховання, ступінь розвиненості особистості людини, яка навчається, її підготовленості до продовження навчання, самостійного життя. На думку А. Кузьмінського, «виховання є складним, багатогранним і багатоаспектним процесом. У загальному плані під вихованням розуміють організований і цілеспрямований процес формування особистості. У більш широкому значенні виховання – це, по-перше, соціально й педагогічно організований процес створення оптимальних умов для формування людини як особистості; по-друге, це вплив виховника на особистість вихованця з метою формування в нього бажаних соціально-психологічних, морально-духовних, культурних і фізичних якостей».

Важливими в системі виховання студентської молоді є засоби виховання, надбання матеріальної і духовної культури (художня і наукова література, засоби масової інформації, предмети образотворчого мистецтва, кіно, театр), форми і види виховної роботи (збори, конференції, конкурси, ігри, спортивна діяльність та ін.), які використовуються у процесі виховної роботи.

Народна українська академія – це один з небагатьох навчальних закладів безперервної освіти, у якому постійно приділяють чимало уваги виховній роботі. Одним із завдань виховної роботи НУА є активізація морально-естетичної ролі читання, що привчає молоду людину до високого мистецтва, підвищує рівень цінності читацької діяльності. Творче читання – це мистецтво відтворення в живому слові почуттів і думок, вираження особистого ставлення до мистецького добутку. М. Цвєтаєва визначала таке читання як «співучасть у творчості», завдання якої збагатити духовний світ людини, зміцнити потребу в постійному спілкуванні з книгою. У цьому контексті видається слушною думка О. Левідова, який зазначає, що «проблема читання тільки здається простою. Література – це доля людей, це складність людських стосунків, це дійсність з її суперечностями, це тонкощі й глибина психології персонажів, це творчість письменника, що потребує відповідної творчості читача. Саме в процесі виразного читання читач виявляє свою творчість, особисте сприйняття твору, думок автора, його морально-естетичної позиції і виражає своє ставлення до прочитаного.

Починаючи з 2003 року в Народній українській академії спільно з Харківським обласним центром українознавства, Департаментом освіти Харківської обласної ради проводяться конкурси виразного читання, що передбачають участь учнів 10 – 11 класів загальноосвітніх навчальних закладів і студентів вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації м. Харкова. Так, з метою стимулювання учнівської та студентської молоді до вивчення української мови й літератури, розвитку інших рідних мов в Україні та в рамках підготовки до святкування у 2014 році 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка проведено конкурси, присвячені 190-річчю з дня народження Т. Шевченка (24–26 листопада 2003 року ), 60-річчю Перемоги (15–17 листопада 2004 року), 135-річчю з дня народження Лесі Українки (22–24 листопада 2005 року), ушануванню пам’яті поетів Розстріляного відродження (6 та 8 грудня 2006 року), постаті Т. Шевченка в українських поетів (28 та 30 листопада 2007 року), світовій інтимній ліриці в українських перекладах (19 та 21 листопада 2008 року), 115-річчю з дня народження О. Довженка (2 та 9 березня 2010 року), 20-й річниці Незалежності України (2 та 9 березня 2011 року). У цьому навчальному році конкурс присвячувався 155-річчю від дня народження І. Я. Франка і мав назву «Як много важить слово...». Метою конкурсу було привернення уваги молодого покоління українців до знакової для всього українського суспільства постаті письменника, ученого й громадського діяча, новатора літературного процесу на Україні І. Я. Франка; знайомство з пристрасним поетичним словом митця, який присвятив свою творчість патріотичному служінню українській нації; виявлення національно-мовної специфіки, особливостей поетичного мовомислення письменника.

Перше місце в конкурсі посіла Хохлова Анна, учениця 11 класу Харківської гімназії № 152, друге місце розділили Монастирський Микита, учень 11 класу Спеціалізованої економіко-правової школи ХГУ «НУА», та Скляров Олексій, учень 11 класу Харківська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 145, третє місце журі надало Бурлаковій Анастасії, учениці 11 класу Харківської гімназії № 43, та Підлісному Микиті, учню 11 класу Харківської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 17. На заключному етапі Конкурсу виступили творчі колективи НУА – чоловічий вокальний гурт «Романтик – бенд» та жіночий вокальний гурт «Аеліта». Треба зазначити, що цьогорічний Конкурс відзначався високою активністю серед школярів, проходив піднесено й урочисто. На заключному вечорі переможців Конкурсу було нагороджено дипломами Народної української академії та цінними подарунками.

Отже, у наш час, коли сучасна соціокультурна ситуація висуває нові вимоги до системи освіти та виховання молодого покоління, виразне читання як діючий метод розвитку творчої особистості набуває своєї актуальності. Проведення конкурсів виразного читання дають можливість учням і студентам відчути себе учасниками й творцями українського культурного простору й на майбутнє вже не залишатися поза активним культурним життям.

Купрікова Г.В., доцент кафедри українознавства

Харківського гуманітарного університету

«Народна українська академія»

 
Архив новостей >>

Фото дня

Баннер
Баннер

Наши партнеры

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер