23 ноября по инициативе Народной украинской академии при поддержке Посольства Украины в США и Посольства США в Украине

364

23 листопада 2011 р. у Харківському гуманітарному університеті «Народна українська академія» (ХГУ «НУА») відбулась науково-практична інтернет-конференція «Українсько-американські контакти у сфері вищої освіти: досвід та перспективи розвитку».

Її передісторія та формат проведення не зовсім типові. У 2010 р. Посол України в США О. Ф. Моцик звернувся до вищих навчальних закладів країни з пропозицією підключитися до програми, головна мета якої – активізувати контакти між університетами України та Сполучених Штатів. Виходячи зі списку ВНЗ, які кінець-кінцем увійшли у програму, відгукнулися на звернення посольства понад три десятки університетів. ХГУ «НУА», який за двадцять років свого існування напрацював багато цікавих форм співпраці з освітніми закладами та установами Сполучених Штатів, теж приєднався до кола учасників. Запропонована ним ідея провести пілотну інтернет-конференцію, яка на прикладі своєрідних біномів – університетів-партнерів Харкова та США – проаналізувала б стан та перспективи розвитку українсько-американської освітньої співпраці, була підтримала посольством. І, як результат, наприкінці листопада у сучасному затишному конференц-залі відомої юридичної фірми «Інюрполіс» зібралися представники провідних вищих навчальних закладів Харкова – НТУ «ХПІ», ХНУ ім. В. Н. Каразіна, авіаційного та економічного університетів, академії управління при Президентові України та ХГУ «НУА». Разом зі своїми північно-американськими партнерами-університетами штатів Флорида, Техас, міста Толедо та ін. у режимі реального часу вони розповіли про форми співпраці, які існують, та спробували запропонувати нові напрями співробітництва.

І сам формат наукового форуму, і зміст доповідей виявилися досить цікавими.

Зі зверненням до учасників конференції, використовуючи сучасні інфотехнології, звернулися Надзвичайний і Повноважний Посол України в Сполучених Штатах Америки О. Ф. Моцик, Радник з питань преси, освіти та культури Посольства США в Україні Ерік Джонсон, заступник голови Харківської облдержадміністрації Є. Є. Савін, президент ЗАТ «Інюрполіс» кандидат юридичних наук Т. С. Гавриш.

«Парну роботу» розпочали та заклали фундамент цікавої чотирьохгодинної наукової дискусії директор Інституту високих технологій, декан фізико-технічного факультету, завідувач кафедри загальної та прикладної фізики ХНУ ім. В. Н. Каразіна доктор фізико-математичних наук, професор Гірка І. О. та провідний фізик Інституту енергії університету ім. Дж. Вашингтона (м. Вашингтон, округ Колумбія), доктор філософії у галузі фізики, професор Афанасьєв А. В. Використовуючи скайп-технології, доповідачі окреслили стан співпраці університетів на сучасному етапі та звернули увагу на необхідність кооперації університетів Харкова, об’єднання їхніх зусиль для повноцінного системного входження до наукових контактів з університетами Північної Америки на всіх рівнях – від студентського і аспірантського до взаємодії наукових шкіл та інститутів.

Доповідь наступного біному – НТУ «ХПІ» та університету Центральної Флориди – виявилась не менш змістовною. Своєрідна команда політехніків, на чолі з проректором з міжнародних зв’язків кандидатом технічних наук, професором Кравцем В. О., в режимі on-line разом з партнерами зі Сполучених Штатів – заступником віце-президента зі стратегічного планування Університету Центральної Флориди доктором філософії професором Доаном Модіаносом та директором програм з академічних письмових комунікацій, доцентом факультету академічних письмових комунікацій і риторики доктором філософії Землянським П. емоційно та докладно розповіли про міжуніверситетське співробітництво в проектах навчання, заснованих на web-технологіях. Доповідь політехніків і з технічної точки зору виявилася неперевершеною, бо водночас спілкувалися Харків, Флорида та Київ (де знаходився один з ключових доповідачів – заступник декана факультету бізнесу та фінансів з міжнародних програм НТУ «ХПІ», кандидат економічних наук, доцент Решетняк О. В.).

Доповнили різнобарвну палітру щодо форм співпраці університетів України та США представники НАУ «ХАІ» – кандидат технічних наук, доцент Чухрай А. Г., член Національної асоціації урядових бухгалтерів, професор обліку університету штату Техас Стівен Д. Холл та аспірант Педан С., який докладно розповів про досвід та результати наукових контактів у галузі дослідження інтелектуальних комп’ютерних навчальних програм.

«Відкриття української вищої освіти для американських студентів: історія відносин між Аризонським університетом і Харківським національним економічним університетом» – саме таку тему запропонували учасникам конференції фахівці економічного університету – проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедри туризму Єрмаченко В. Є., доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри менеджменту і бізнесу Вепейко Т. І., кандидат соціологічних наук, доктор філософії в галузі політології, доцент кафедри туризму Безносов М. А. та представник університету-партнера (штат Аризона), професор політології зі Школи управління та політики Вільям Дж. Діксон.

Докладно про співпрацю з Корпусом миру розповіла начальник сектору міжнародних зв’язків Харківського регіонального інституту Академії управління при Президентові України Лутовінова І. Б. Вона підкреслила роль та значення фактора особистих стосунків у розвитку міжнародного співробітництва і навела цікаві приклади як успішного, так і не дуже ефективного контактування в межах відомих програм Корпусу миру.

Ще один напрям українсько-американської співпраці висвітлили партнери – ХГУ «НУА» та університет Толедо, представники яких розповіли про співпрацю у побудові нової міжнародної програми з підготовки магістрів бізнес-адміністрування (МВА) з використанням викладачів двох країн. Керівник програми МВА з боку Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія» кандидат економічних наук, доцент Сомова О. Є. пояснила учасникам наукових зборів, чому навчально-науковий комплекс ХГУ «НУА», який реалізує на практиці ідею безперервної освіти, обрав для себе саме цей напрям співпраці – програму МВА. Університет Толедо у особі декана Коледжу бізнесу та інновацій Ананда С. Куннатура, зі свого боку, проаналізував етапи співпраці з ХГУ «НУА» та аргументував зацікавленість університету Толедо у контактах з Народною українською академією.

І технічно, і організаційно формат конференції з використанням різних інтернет-технологій виявився досить складним. Та й різниця у часі завдала організаторам клопоту, бо часова розбіжність, враховуючи, що американські партнери знаходились у різних штатах, сягала 7–10 годин. Але всі ці незручності відійшли на задній план, коли було підведено підсумки інтернет-конференції. Як на думку учасників, на прикладі провідних ВНЗ Харкова вдалося проаналізувати форми співпраці та плідно подискутувати з приводу можливих шляхів взаємодії у майбутньому. Науковці та викладачі підкреслювали під час заключного обговорення, що повноцінні перспективи освітньої співпраці між університетами України та США можливі за багатьох умов. Але, перш за все, потрібні державна підтримка, активність та наполегливість самих університетів, а також  ініціатива. Поєднання зусиль усіх цих суб’єктів може суттєво вплинути на якість та глибину міжуніверситетських контактів.

доктор історичних наук, професор

Харківського гуманітарного університету

«Народна українська академія»

К. В. Астахова

Отзывы участников конференции:

Спасибо за возможность выступить на конференции. Было много интересных докладов. Держите меня в курсе, если будете планировать подобные встречи на будущее.

Андрей Астафьев

Доктор философии в области физики, профессор

Университет им. Дж. Вашингтона

 
Архив новостей >>

Фото дня

Баннер
Баннер

Наши партнеры

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер