Вступна кампанія-2020: як зорієнтуватися в освітніх програмах вишу

4558Строки вступної кампанії та формат її проведення в цьому році ще обговорюються, але її процедурна підготовка йде відповідно до Умов прийому на навчання у 2020 році. Усі заклади вищої освіти розмістили на своїх сайтах та в Єдиний державній базі освіти не тільки Правила прийому, але і описи спеціальностей та освітніх програм, які будуть обирати абітурієнти під час вступу.

Звертаймо увагу на відмінності між спеціальністю та освітньою програмою та послідовність їх обрання підчас подання заяви у електронному вигляді.

Так, спочатку абітурієнту необхідно визначитеся зі спеціальністю підготовки, а саме з тим, чим у подальшому він бажає займатися і в який сфері працювати. Постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 266 був затверджений перелік галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.

Але підготовка за спеціальністю у кожному виші має свої відмінності та і ринок праці потребує спеціалістів не тільки з фундаментальною підготовкою, але і знаннями вузькопрофільними, що дозволяють майбутньому фахівцеві бути більш креативним, унікальним та затребуваним. Саме ці відмінності відображені у освітніх програмах кожного вишу, факультету і є складовою частиною спеціальності.

Тому на другому етапі подання заяви абітурієнт повинен обрати освітню програму, яка має чітке формулювання практичної спрямованості підготовки фахівця, професійних компетентностей, що вони отримають під час навчання і завдяки яким зможуть працювати у обраній сфері.

Наприклад, молоді люди, які планують побудувати свій власний успішний бізнес навчаються в академії за освітньою програмою «Бізнес-економіка».

Ті, хто прагнуть вести активну перекладацьку діяльність, у тому числі і у IT-сфері, опановують іноземні мови за освітньою програмою «Германські мови та літератури, включно переклад».

А майбутні фахівці з управління персоналом засвоюють його соціально-психологічні підвалини за програмою «Соціально-психологічній супровід управлення персоналом в організації».

Саме такі програми, поєднанні з суттєвими відмінностями навчання, дають можливість підготувати випускника НУА до успішної роботи в сучасних умовах.

 
Архив новостей >>

Фото дня

Баннер
Баннер

Наши партнеры

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер